Friday, March 10, 2006

den dära slemproppen...

det får bli startskottet för en del av de myter ang graviditet och barnafödande som jag som alla andra trott på och fått sönderslaget för mig under utbildningen och de kliniska studierna..

Slemproppen - att slemproppen går behöver inte alls betyda att förlossningen är på gång. Inte ens att den skulle komma å det närmaste. Slemproppen kan komma ut en bra bit innan förlossningen utan att det är nått tecken på någonting egentligen. Slemproppen kan återbildas, den kan komma i bitar eller som en slemmig eller för den delen vattnig rejäl flytning. Det enda säkra tecknet på att förlossningen är nära förestående ( eller bör sättas igång) är vattenavgång och eller regelbundna värkar. Att slemproppen går dagen innan förlossningen är alltså en myt.

Ricinolja - sätter _inte_ igång en förlossning. Det den gör är att du får kraftiga magsmärtor som kommer att plåga dig långt mera än väntan att förlossningen skall sätta igång och göra dig trött och less inför din kommande förlossning.

Känna rörelser varje dag fr v 25 - enligt min handledare är även detta en myt. Vissa barn är inte så rörliga, har viloperioder eller ligger så att rörelserna inte känns. Först i v 35 nånting anser hon att man bör känna fosterrörelser oftare....

hjärtljuden kan säga vilket kön barnet har - myt.... speciellt om man bara går efter de korta stunder som man lyssnar på bebisen hos barnmorskan. För att öht kunna göra nån vettig undersökning av det dära skall man behöva ta ctg på alla under en lika lång tidsperiod i exakt samma vecka av graviditeten, bebisars hjärtljud hoppar normalt, det finns också många yttre saker som påverkar bebisen så att hjärtljuden kan stiga... ett exempel på detta är varma duschar eller bad. Hjärtljuden skall dessutom växla... det är ett tecken på att bebisen mår bra och är pigg. - dvs hanterar sin situation väl i livmodern. Jag har sett massa bebisar som haft höga hjärtljud och kommit ut med snopp och tvärtom...

det är farligt att bada bubbelbad under graviditet - många säger att man inte skall bada bubbelbad under graviditeten pga ökad infetionsrisk.... detta är inte riktigt sannt... slemproppen skyddar väl mot infektioner och hade den inte gjort det hade man inte kunnat bada alls eller ens ha samlag. Annledningen till att man _kan_ undvika varma bad är att bebisen blir påverkad av det varma vattnet o får en lätt takykardi (förhöjd hjärtfrekvens ) men detta är pga värmen... inget farligt dock... många blir ju rekomenderade varma bad vid foglossning eller sammandragningar för att slappna av.

*kommer jag på flera myter så skriver jag in dem här efter hand* så vad kan man då säga... speciellt om slemproppen... många kvinnor ringer till förlossningen när slemproppen har gått... och när man sitter bredvid som studerande och lyssnar och då hoppas på att få en förlossning och så lägger barnmorskan på och man frågar vad det var så suckar hon och säger... tyvärr inget för dig... det var en slempropp...

så om du läser detta och din slempropp går... det är _inget_ tecken på att förlossningen är på gång... du kommer inte bli kallad in för kontroll eller så... vänta in sammandragningar som är smärtsamma och regelbundna... eller en vattenavgång... DÅ är det dax att föda barn... :-) Ta det lungt och VILA istället... ät gott. Vila så mycket du kan.. för DET kommer du att ha nytta av när det verkligen gäller...

det som är sannast om slemproppen är väl följande mening *med glimten i ögat* Bm till den födande kvinnan som precis kommit in - har slemproppen gått? kvinnan - Ja han är ute och parkerar bilen.

2 comments:

Anonymous said...

Ricinolja satter visst igang varkarbetet, kanske inte pa alla men i atminstone 3 av 5 fall. Baserat pa egna erfarenheter.

Anonymous said...

Sist jag skulle ha barn gick slempoppen samma dag som barnet kom även bb sa att då är det på G. Får se om samma sak händer igen!